Chemische toevoegingen

Chemische toevoegingen

Chemische toevoegingen worden gebruikt om o.a. de smaak en houdbaarheid te garanderen. Het zijn toevoegingen die bijdragen in het tegengaan van de scheiding tussen vet en water in het voer. Anti-oxidanten voorkomen dat het vet ranzig wordt. Kleur-, geur- en smaakstoffen zijn er om het voer er aantrekkelijk uit te laten zien voor de baasjes en smakelijk te laten zijn voor de hond. Het toevoegen van chemische producten is al heel oud. Het werd vroeger al gebruikt in de vorm van kruiden: natuurlijke conserveringsmiddelen. De laatste 40 jaar is het aantal soorten toevoegingen gestaag toegenomen

Alle commerciële voeders bevatten conserveringsmiddelen, de fabrikant wil zich verzekeren van een lange houdbaarheid. Het is vrij normaal als een hondenbrok 18 maanden na productie houdbaar is. Er zijn synthetische en natuurlijke conserveringsmiddelen. De meningen over, en onderzoeken naar de synthetische middelen lopen nogal uiteen. De ene wetenschapper zegt dat er, gezien de toegestane hoeveelheden niets te vrezen is. Anderen zien deze conserveringsmiddelen mede verantwoordelijk als verhoogde risicofactor voor tal van ziektes, zoals huid ziektes en onvruchtbaarheid.

De natuurlijke conserveringsmiddelen bestaan uit vitamine C- en vitamine E-preparaten en oliën van verschillende kruiden. Je weet dus eigenlijk maar zelden wat er nou precies in de hondenbrokken zit die je hond eet. En de meeste fabrikanten houden de specificatie op de zak erg vaag, zoals: Met in de EG toegestane kleurstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen. Een kritische vraag op dit punt richting fabrikant is dus geen overbodige luxe.

Ethoxyquine (Code E 324) is de ergste van allemaal. Het is een rubberstabilisator en landbouwbestrijdingsmiddel dat gebruikt wordt voor de bestrijding van ongedierte en onkruid (dus een bestrijdingsmiddel en geen antioxidant), dat bij de voerproductie voor vee, honden en katten gebruikt kan worden. Na onderzoekingen is vastgesteld dat Ethoxyquine giftige bijwerkingen heeft die de lever- en nierfuncties verstoren.  Het is voor menselijk gebruik dan ook absoluut verboden en u zult E324 in de menselijke E-lijsten ook niet aantreffen.

Er wordt ook aangegeven, dat de darmbacteriën door Ethoxyquine ernstig beschadigd en sterk verminderd worden. Hierdoor wordt de balans in de darmflora verstoord, wat als gevolg kan hebben, dat de vacht droog en broos wordt, en er daardoor dus droog uitziet, zijn glans verliest en/of uitvalt. De huid wordt schilferig en ziet eruit als bij schurft. Het haar blijft weg en de huid kan zich ontwikkelen als een zgn. olifantshuid. De dieren hebben veel jeuk en krabben zich, waardoor de mogelijkheid van ernstige infecties ontstaat.

Aan al deze problemen moet iets gedaan worden om ernstige veranderingen van de huid en de vacht te voorkomen. Medisch is daar weinig tegen te doen. Wisselen naar een voer dat vrij is van Ethoxyquine is het enige alternatief. Het kan 3 – 4 maanden duren voor de giftige stoffen uit het lichaam verdwenen zijn
.
BHA = Butyl Hydroxyl Anisol, (Code E320) verlaat voor het grootste deel het lichaam via de urine. Maar een eventuele BHA-concentratie in de lever kan zorgen voor een verstoord enzymenbeeld van de zeer belangrijke vitamine D. BHA kan het vetgehalte en het cholesterol in het bloed verhogen. Bovendien kunnen honden, die overgevoelig zijn, oedeem ontwikkelen = een beeld alsof ze vocht vasthouden.

Voor kinderen, die jonger zijn dan één jaar is het gebruik van BHA verboden. Daarom is het onverstandig en zinloos dieren, en zéker jonge honden tijdens hun ontwikkeling, te voeren met voedsel dat BHA bevat. Verschillende voersoorten bevatten geringe hoeveelheden BHA als "verbinding" met "natuurlijke" anti-oxidanten.

BHT = Butyl Hydroxyl Tolueen, (Code E 321) is giftiger als BHA en werd oorspronkelijk ontwikkeld om de houdbaarheid van KLEURENFILM te verlengen. Het is ook een antioxidant voor oliën en vetten. De WHO-maximumnorm voor menselijk gebruik ligt bij 0,5 mg per kg lichaamsgewicht. En 150 mg per kg diervoeder. Het heeft invloed op de vetstofwisseling van de lever. Het kan vergroting van de lever veroorzaken en is in samenhang gebracht met voortplantingsproblemen, gedragsverandering en verandering van het aantal bloedcellen.

Een Australische onderzoeker stelde, dat BHA en BHT minder goed werken tegen ranzigheid als Ethoxyquine. En dat een combinatie van vitaminen C en E beter werken dan deze chemische middelen. Maar…….. dat is veel duurder.

Zowel Magnusson als Renske hondenvoer is vrij van
•    geur-, kleur- en smaakstoffen
•    chemische conserveringsmiddelen
•    bestraalde groenten
•    antibiotica en hormonen
•    bloed-, beender- en kadavermeel