Welk hondenvoer kies ik?

Welk hondenvoer kies ik?

Welk hondenvoer kiezen we voor onze hond?

We worden er bijna dagelijks mee overspoeld: hondenvoeder X heeft zijn brokken NOG lekkerder en NOG krokanter en NOG aantrekkelijker gemaakt voor onze viervoeters. Dan zet men een aantal bakken met voer op de grond, laten er een aantal uitgehongerde honden op los en zie daar: HEERLIJK...!!!!

Fokker A zegt dat je merk X moet gebruiken en fokker B heeft daar weer een andere mening over. Als dan de verkoper in de dierenspeciaalzaak er nog eens een prachtig verkooppraatje over heen gooit is het niet meer zo verwonderlijk dat mensen die het beste voor hun hond(je) willen er niet meer uit komen. De hondenvoeder industrie is een biljoenen industrie en er wordt grof geld verdiend aan onze honden. Maar wat is dan wel goed...???  Waar moet ik als hondenbezitter op letten...??  Wanneer heb ik te maken met een goed voer en wanneer met rotzooi....??

Laten we eerst eens aan paar belangrijke vragen stellen:

  1. Een hond ziet geen kleuren zoals wij mensen, dus al die prachtig gekleurde brokjes zijn echt niet aan hem besteed. Al die kleurtjes zijn er alleen maar om het voor de baas (of bazin) aantrekkelijker te maken. Hoe minder kleur, hoe minder kleurstoffen, dus veel beter...!!!

  2. Het ruikt zo lekker. Nou, wat onze ervaring op dit gebied betreft vinden onze honden iets dat voor ons vreselijk stinkt vaak het aller lekkerste...!!  Weg met die geurstoffen dus, want niet WIJ, maar de hond moet het lekker vinden ruiken.

  3. Hoe lang is dat voer houdbaar? Als je een grote zak voer hebt gekocht van een lekker goedkope brok die minstens 2 jaar houdbaar is kun je ervan uit gaan dat er vreselijk veel conserveringsmiddelen in zitten. Niet bepaald gezond, behalve als je je hond ook wilt conserveren....

  4. De calorische waarde. Hoeveel energie haalt de hond uit 100 gram voer? Hoe minder de hond van zijn voer kan verteren hoe meer hij ervan moet eten en hoe meer er gewoon via de ontlasting  weer uitkomt. Het is niet echt prettig, dat je je helemaal bol staat te eten, maar na een paar uur heb je weer honger en moet je steeds naar buiten om te poepen.

  5. Jeuk, slechte, doffe vacht, aanslag op de tanden (met als gevolg ontstoken tandvlees en op den duur helemaal geen tanden meer), winderigheid, diarree, dik worden (met o.a. als gevolg hartkwalen, problemen met je gewrichten en geen energie meer hebben om lekker een eind te lopen) en andere vervelende "kwaaltjes" veroorzaakt door wat je eet.  Als hond weet je dat niet en eet je gewoon braaf je bak leeg en/of accepteer je die heerlijke tussendoortjes. Als wij weten dat we ergens jeuk of uitslag van krijgen willen we het toch ook niet meer eten....??

CONCLUSIE:
KIJK naar je hond. Is hij gezond? Geen afwijkingen in de zin van nier-, lever-, hart- of schildklier-problemen? Ziet hij er goed uit? Glanzende vacht, geen vervelende pukkeltjes of irritatieplekjes op de huid, glanzende en wakkere ogen, vochtige neusspiegel, vol energie, goed "droog" (slank) en zijn ontlasting is ook niet al te overdadig en stevig....???  Dan ben je de hond zeer waarschijnlijk goed aan het voeren...